Komitet Żydowski jest jedynym stowarzyszeniem w Częstochowie, które może powiedzieć coś obiektywnie o Żydach i ich kulturze. Nasi uczniowie Marta i Maciek spotkali się i rozmawiali z panią Wasilewicz-przewodniczącą związku o kulturze judaistycznej, poezjiIrit Amiel i o .....kuchni :)Stowarzyszenie to zajmuje się zbieraniem informacji, które obecnie się pomija, lub w ogóle się o nich nie mówi.
Organizuje tzw. 'spotkania kulturalne', które mają opowiadać o historii Żydów i ich zwyczajach. Stowarzyszenie zajmuje się także wydawaniem książek, informatorów i wszelkich innych form, które mają przypominać przyszłym pokoleniom o Żydach.
Działalność tego stowarzyszenia sięga końca drugiej wojny światowej. W Częstochowie organizacja mieściła się na początku przy ulicy Jasnogórskiej, obecnie na ulicy Dąbrowskiego.
Żydzi przywiązują bardzo uwagę do potraw, które spożywają oraz do ich odpowiedniego przygotowania i celebrowania. Wiele potraw, można spożywać jedynie w wyznaczone święto czy dzień. Tradycyjną żydowską potrawą jest ryba na słodko z rodzynkami i migdałami.
Świąteczną potrawą prostą w przygotowaniu, która ma swoje odbicie w Torze jest tzw. 'maca'. Jest to smażona mąka z wodą.
Haroset- należy do najbardziej znanych dań żydowskich.
Jego składniki to utarte jabłko, do którego dodaje się orzechów, migdałów, imbiru, wina. Danie to przygotowuje się na pamiątkę pracy niewolniczej Egipcjan, które ma symbolizować pracę- zaprawę murarską.
Na święto Hanuka, obchodzone w grudniu przygotowuje się polskie placki ziemniaczane, przygotowywane oczywiście na mące z macy.
więcej »