Hamantasze - kolejny mistrzowski przepis Cejtel Bramson
13-03-2008
Purim już za chwilę, a bez hamantaszy nie będzie tak smaczny jak być powinien. Hamantasze, czyli oznej Haman, czyli uszy Hamana to słodkie trójkątne ciasteczka napełnione makiem. Są także jednym ze składników paczek (miszloach manot), które tradycyjnie przesyłamy sobie nawzajem w Purim. Dlaczego ciasteczka noszą taką nazwę? Legenda głosi, że kiedy prowadzono Hamana na stracenie, "jego plecy były zgarbione, głowa zwieszona, uszy zaś miał oderwane". Zgodnie zaś z inną legendą, Haman nosił trójkątną czapkę. Tak, czy inaczej - są przepyszne.
Składniki ciasta:
100g masła
1/4 szklanki cukru
2 łyżki mleka
1 jajko
szczypta soli
200 g mąki
cukier puder do posypania ciastek
Nadzienie makowe:
1 szklanka maku grubo zmielonego
1/2 szklanki mleka
3-4 łyżki cukru
2 łyżki płynnego miodu
1-2 otarte skórki cytryny
Wykonanie:
Do dużej miski włożyć masło, dodać cukier i utrzeć na maź. W miseczce wymieszać mleko z jajkiem i solą. Mąkę przesiać do odzielnej miski. Do masła z cukrem dodać jedną trzecią mąki i ucierać aż składniki się połączą. Ucierać dodając po jednej trzeciej pozostałej mąki na przemian z jajkiem wymieszanym z mlekiem, aż do uzyskania konsystencji miękkiego, kruchego ciasta.
Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę.
Składniki nadzienia wsadzić do rondelka i podgrzewać na wolnym ogniu przez 10 minut (mniej-więcej), aż mak wchłonie mleko i masa będzie gęsta. Przygotować ciasto , nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Ciasto włożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na placek. Foremką lub szklanką o średnicy 7,5 cm wykroić z ciasta krążki. Pośrodku każdego krążka położyć 1-2 łyżki nadzienia. Unosząc ciasto przy nadzieniu, uformowac trzy rogi (by ciastko miało kształt trójkąta) i lekko docisnąc ciasto do nadzienia, tak, by było widoczne pośrodku ciastka.
Ciastka ułożyć na blasze do pieczenia i piec 15 minut aż się zarumienią.
Można też zrobić hamantasze z nadzieniem śliwkowym (lub innym, takim jakie lubimy). Nadzienie śliwkowe:
1 szklanka suszonych śliwek bez pestek
gorąca zaparzona herbata lub woda do zalania śliwek
Przygotowujemy nadzienie. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni. Mięso z kurczaka mielimy i dodajemy do cebuli. Dorzucamy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku.
Zaczynamy robić ciasto. Do mąki dodajemy jajka i szczyptę soli. Wlewamy trochę wody i mieszamy. Gnieciemy ciasto aż będzie gładkie i odstawiamy na 30 min. Z ciasta wykrajmy kwadraty (najlepiej kwadratową szkalnką). Nadzienie kładziemy na środek, kwadrat składamy na pół i zalepiamy boki. Wszystko odbywa sie jak przy normalnym wyrabianiu pierogów z tą różnicą ze te są całkiem małe.
Pierogi wkładamy do wrzącej wody i gotujemy 5 min od wypłynięcia.
Pomimo wielu zakazów i nakazów kuchnia żydowska nie jest monotonna i niesmaczna, wręcz przeciwnie wiele przepisów i dań potrafi tak zachwycić, że chętnie będziemy powracać do jej przepisów. Tak naprawdę kuchnia żydowska jest ceniona przez smakoszy oraz zalicza się do głównych kuchni międzynarodowych.
PLACUSZKI FIGOWE
* 2 dag orzechów włoskich mogą też być migdały
* 20 suszonych fig
* łyżeczka mielonego cynamonu
* masło do posmarowania blachy
Orzechy bądź migdały prażymy na patelni po czym siekamy ( zmielić również można ). Figi przekładamy do miseczki i zalewamy ciepłą wodą tak by były przykryte. Po 2-3 godzinach osączamy je i siekamy a następnie mieszamy wraz z orzechami i łyżeczką cynamonu. Łyżką nabieramy powstałą masę, formujemy okrągłe placuszki i układamy na natłuszczonej blaszce. Pieczemy w piekarniku temperatura 110 - 120 przez około 2-3 godziny. Po upieczeniu podajemy ostudzone.
Upieczone placuszki mogą stanowić również suplement diety jako pożywna przekąska, zdrowa, smaczna i nie tucząca :-)
autor: Tamara Ryzner
Książka kucharska c.d.
16-10-2007
Dokładne namiary stronki z książka kucharską
http://www.zsg4chawerim.pl/kulturoznawcy/kucharze/smakosze.htm
M.Mazur-Zając
autor:
Książka kucharska Familii Goldstein
16-10-2007
Wszystkim fascynatom kuchni żydowskiej, pełnej różnorodnych smaków polecam na początek "Książkę kucharską Familii Goldstein", efekt pracy grupy kulturoznawców z G-4 w Czerwionce.
www.zsg4chawerim.pl/
M.Mazur-Zając