Celem tegorocznej edycji konkursu było zaprezentowanie umiejętności przygotowywania potraw charakterystycznych dla kultury żydowskiej. Uczestnicy spędzili kilka godzin w nowoczesnej bazie do kształcenia gastronomicznego i hotelarskiego znajdującej się w kompleksie ZSLiZ, by w finale móc przedstawić swoje wyroby komisji. Jury jednogłośnie ustaliła, że równych sobie nie miała potrawa Marcina Malinowskiego, ucznia klas III technikum usług gastronomicznych. Drugie miejsce zajęli Kacper Sieńko i Michał Masianis, którzy reprezentowali liceum profilowane o specjalności policyjno-pożarniczej. Trzecia nagroda trafiła do Martyny Grodzickiej i Anity Maksimczyk, tegorocznych maturzystek kształcących się w kierunku technik hotelarstwa.
Konkurs zorganizowano w ramach projektu „Śladami kultury żydowskiej” realizowanego dzięki dofinansowaniu Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności oraz przy udziale uczniów ZSLiZ w Olecku uczestniczących w ogólnopolskim programie „Przywróćmy Pamięć”.