22 kwietnia 2016r. w ramach Spotkań z Kulturą Żydowską "Ślad" odbył się w Radomiu Sederowy Wieczór Paschalny. Było to niezwykle poruszające, międzyreligijne wydarzenie. Poprowadziły je: Hilda Chazanovitz i Sharon Grosfeld, które specjalnie na tę uroczystość przyjechały do naszego miasta z USA. Ich rodziny pochodzą z Radomia. Hagada, którą opowiadały Panie prowadzące wieczerzę, przybliżyła zebranym gościom znaczenie produktów znajdujących się na stole i na talerzu sederowym. Była to opowieść wprowadzająca słuchaczy w dzieje dawnego Izraela.
Podczas kolacji podano macę i wino, a na talerzu sederowym znajdowały się m.in.:
•Charoset - mieszanka pokrojonych jabłek, gruszek i orzechów włoskich wymieszanych z odrobiną miodu i wina; przypomina zaprawę murarską, używaną przez Żydów do wyrobu cegieł w Egipcie
•Zeroa - czyli opieczona kość, uosabiająca dawną ofiarę z baranka
•Maror - gorzkie zioła (sałata lub chrzan), symbol gorzkiego cierpienia narodu żydowskiego w Egipcie
•Karpas – pietruszka (symbolizuje wyzwolenie)
•Bejca - jajko ugotowane na twardo, a później opieczone (w skorupie) w piekarniku. Symbolizuje korban chagiga, dodatkową świąteczną ofiarę składaną obok baranka pesachowego w Świątyni.