Kolejny kulinarny konkurs z cyklu Na Pograniczu Kultur i Narodów tradycyjnie organizowany przez Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku w Hotelu Colosseum za nami.
W tym roku miłośnicy przyrządzania potraw zmierzyli się z kuchnią żydowską. Wszystko odbyło się w ramach uczestnictwa ZSLiZ w ogłoszonym przez Fundację Ochrony Dziedzictwa Żydowskiego projekcie edukacyjnym „Przywróćmy Pamięć”.
Degustację przygotowanych dań oraz wręczenie przez komisję sędziowską zwycięzcom drogocennych nagród poprzedził wykład Lucyny Lisowskiej Prezesa Centrum Edukacji Obywatelskiej Izrael i Przedstawicielki Gminy Żydowskiej w Warszawie na Białystok. Młodzież oraz zaproszeni goście dzięki wygłoszonej prelekcji mieli możliwość poznać zwyczaje, a także obrzędy charakterystyczne dla najważniejszych w kalendarzu żydowskim świąt. Wyjątkową atrakcją był poprowadzony przez Weronikę Kordowską występ tria klarnecistów z Państwowej Szkoły Muzycznej im. Ignacego Paderewskiego w Olecku. Klezmerska muzyka grana przez artystów zachwyciła ponad stuosobową publiczność.
Po wykładzie, części artystycznej, degustacji potraw oraz ocenie aranżacji stołów nadeszła długo oczekiwana chwila. Komisja sędziowska pod przewodnictwem Beaty Stypułkowskiej, pomysłodawczyni konkursu, ogłosiła wyniki.
W kategorii „Najsmaczniejsza potrawa żydowska” nagrody otrzymali:
I miejsce: Marlena Wójtowicz, Monika Łukaszewicz za Sałatkę żydowską; II miejsce: Agnieszka Sadowska – za Cymes z marchwi z pączuszkami; III miejsce: Daniela Metelska – za Kulki żydowskie; wyróżnienie Łukasz Gabruś, Magda Andziak – za Śledzia po żydowsku.
Nagrodę publiczności wywalczyła Marlena Wojtowicz i Monika Łukaszewicz za Sałatkę żydowską.
W kategorii „Odświętna aranżacja stołu” zwyciężyli:I miejsce: Norbert Sawków, Tomasz Bulanda;II miejsce: Majątek Giże Marczak; III miejsce: Edyta Rokosz, Joanna Kurz. Wyróżnienie w tej kategorii powędrowało do Olgi Zubowicz i Anety Markowskiej.
Nagrodą publiczności uhonorowany został Norbert Sawków i Tomasz Bulanda. Dzięki wsparciu sponsorów wśród kilkudziesięciu uczestników konkursu nie było przegranych. Każdy za udział otrzymał pamiątkowy dyplom i drobny upominek. Działania Urszuli Nartowicz i Sylwii Karoliny Stypułkowskiej, organizatorek konkursu, w tym roku wsparli: Indywidualna Specjalistyczna Praktyka Stomatologiczna Leszka Stypułkowskiego, przedsiębiorstwo usługowo-budowlane Tadeusza Witkowskiego, Państwo Katarzyna i Jerzy Openchowscy, Państwo Krystyna i Krzysztof Baluta, firma Margos Marek Essel, Oleckie Centrum Szkolenia Kierowców Jerzego Maliszewskiego oraz Hotel Colosseum.
Agnieszka Sadowska, uczennica drugiej klasy liceum o profilu ekonomiczno-administracyjnym, która w kategorii „Najsmaczniejsza potrawa żydowska” zajęła drugie miejsce, po konkursie powiedziała: „Już po raz trzeci brałam udział w organizowanych przez ZSLiZ zawodach kulinarnych, jednak do tej pory nigdy nie odniosłam większego sukcesu. W tym roku spotkała mnie miła niespodzianka. Jestem naprawdę szczęśliwa. Nie mogę doczekać się kolejnego konkursu”.