22 kwietnia 2016r. o godz. 19.00 w ramach Spotkań z Kulturą Żydowską "Ślad"odbędzie kolacja sederowa. Wezmą w niej udział zaproszeni goście, którzy spotkają się z potomkami radomskich Żydów (specjalnie na tę okazję przybyli oni do Radomia).
Na tę kolację została zaproszona także pani Ewa Wziątek - opiekun naszego projektu. Z niecierpliwością czekamy na relację z tej uroczystości.
Kolacja sederowa
Dziś Żydzi rozpoczynają święto Pesach, upamiętniające wyjście z niewoli egipskiej. Wieczorem zasiądą z rodzinami i przyjaciółmi do kolacji sederowej, na której na pewno podadzą rosół z knedlami z macy.
Na uroczyście nakrytym do kolacji stole znajdą się nie tylko pyszne potrawy, ale też talerz sederowy i maca. Maca i zawartość talerza sederowego mają znaczenie ściśle symboliczne.
Na talerzu sederowym znajdują jajko, upieczona kość, pietruszka, słona woda lub ocet, chrzan, cykoria i charoset czyli słodka masa z orzechów, daktyli i wina. Jajko upamiętnia zburzenie Świątyni.
Więcej:
http://www.smakizycia.pl/kuchnia/inspiracje/kolacja-sederowa/